leukocyty 12-15 

adamsubaruimpra

Temat: Bardzo proszę o pomoc
Bardzo proszę o pomoc
Dzień dobry
Dostałam od pediatry skierowanie na badania krwi i moczu ze względu na niski
przyrost masy ciała 9 m-cy 7.900, obecnie ma 10 m-cy i wazy 8,5 kg. Córka je
mięso, warzywa, kaszkę ,żółto. Mała dostała ferrum lek w syropie ze względu
na niską hemoglobinę (ponoć powinna mieć ponad 12). W internecie czytałam że
norma wynosi od 10,5-13,5 g/dl lub 11-14 g/dl nie wiem co o tym sądzić, czy
potrzebne jej jest dodatkowo podane żelazo 2 razy dziennie po 4 ml.Wspomnę że
urodziła się z dosyć małą wgą 2700 w 37 tyg.Może inne parametry badań też
wskazują na potrzebę podania żelaza.
Oto wyniki krwi:
WBC 8.8 K/ul
LYM 5.6 RO 63.7 %L
MID 0.6 7.3 %M
GRAN 2.6 29.0 %G
RBC 3.98 M/ul
HGB 11.3 g/dL
HCT 32.9 %
MCV 82.6 fL
MCH 28.4 pg
MCHC 34.3 g/dL
RDW 15.7 %
PLT 251. K/uL
MPV 9.7 FL
a teraz wyniki moczu:
barwa - żółta
klarowność - klarowny
ciężar właściwy 1,010
pH 8,5
białko, glukoza, ciała ketonowe - ujemny
urobilinogen - w normie
bilirubina, hemoglobina, leukocyty, azotyny - ujemny
ocena mikroskopowa osadu moczu:
nabłonki wielokątne - pojedyncze w polu widzenia
leukocyty pojedyncze w polu widzenia
Boję się że przedawkowania żelaza co wpływa żle m.in. na serce, wątrobę.
Bardzo proszę o pomoc, martwię się i nie wiem co mam zrobić teraz jej podaję
te dawki ale może są za duże.Z góry dziękuję za odpowiedż.
Zatroskana mama.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,44077975,44077975,Bardzo_prosze_o_pomoc.html



Temat: Proszę o interpretacje wyników badań- ważne
Proszę o interpretacje wyników badań- ważne
proszę o interpretację wyników badań mojej córki 16- miesiecznej.
morfologia:
WBC- 11.9 Neu% 36.1, Eos% 2.9, Bas% 0.2, Lym % 58,9, Neu # 4,3, Eos# 0,34, Bas
# 0,02, Lym 7.0, NIL # 0,23, NIL % 1,9, RBC 4,78, Hb 12,3, Hct 37,2, MCV 77,9,
MCH 25,7, MCHC 33,0, RDW 15,6, Plt 491, MPV 8,4, Pct 0,41, PDW 10,8. Diff- poz.
Analiza moczu:
barwa żółta, CLA przejrzysty, BLD neg, BIL neg, URO norm, Ketony neg,
proteiny neg, azotyny neg, glukoza neg, pH 6,5, ciężar właściwy 1,015,
leukocyty 10 WBC/ul- poza zakresem referencyjnym.
Kał na obecność pasożytów- jaj nie wykryto.
Proszę o pilną odpowiedź, gdyż bardzo martwię się niektórymi podwyższonymi i
niektórymi obniżonymi wartościami. Co może dolegać mojej 16- miesięcznej córce???

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74281315,74281315,Prosze_o_interpretacje_wynikow_badan_wazne.html


Temat: rozmaz krwii - prośba o interpretację
rozmaz krwii - prośba o interpretację
Bardzo proszę o interpretację wyników krwi mojej 4,5 miesięcznej córeczki:
Leukocyty - 9,8 K/ul
Erytrocyty - 4,31 M/ul
hemoglobina - 12,4 g/dl
hematokryt - 36,3%
MCV 84 fl
MCH 28,7pg
MCHC 34,1 g/dl
RDW 11,8%
płytki krwi 490 K/ul
PCT 0,36%
PDW 15,8fl
MPv 7,4 fl
NEU 12,3%
LYMPH 77,3%
MON 5,7%
EOS 3,6%
BASO 1,1%
Mikroskopowa ocena rozmazu krwi:
podzielone 6%
limfocyty 86%
monocyty 5%
kwosochłonne 2%
atypowe limfocyty 1%
Podobno w rozmazie jest coś nie tak jak powinno, ponadto miała robiona żelazo
i jest ok - 85ug/dl. Zosi czasami pocą się stopy, nie ma ta codziennie ale
czasami muszę zmieniać jej w ciągu dnia skarpetki bo są wilgotne. Pediatra
zaleciła zmniejszenie dawki witaminy D3 do 1 kropelki 5 razy w tygodniu (do
tej pory 1 kropla codziennie) oraz wykonanie badania moczu -wapń i kreatynina.
Bardzo proszę o pomoc i interpretacje powyższych wyników

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam

Mama Zosieńki


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98254198,98254198,rozmaz_krwii_prosba_o_interpretacje.html


Temat: Wyniki - interpretacja
Wyniki - interpretacja
Pani Dr, prosiłabym o interpretację wyników mojej 15 mies córci:
Morfologia:
WBC 8,3
LYM 6,2 K/UL (74,4%)
MID 0,4 K/UL (4,7)
GRAN 1,7 K/UL (20,9)
RBC 4,64
HGB 12,4
HCT 35,6
MCV 76,7
MCH 26,7
MCHC 34,8
RDW 14,6
PLT 323,0
MPV 10,1
PCT 3,3
PDW 17,6
Rozmaz krwi:
SEG 19; LYMP 74; MONO 4; EOSIN 2; VAR-LYM 1; BLE 0,0
Żelazo 10,0

Mocz
PH 8,0
Ciężar wł 1,015
białko neg
glukoza norm
bilirubina neg
urobilinogen 3,4
ciała ketonowe neg
azotyny neg
leukocyty z paska neg
erytrocyty z paska neg

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98356712,98356712,Wyniki_interpretacja.html


Temat: Kwasica metaboliczna, leukocytoza
Kwasica metaboliczna, leukocytoza
Witam!
Moja córeczka urodziła się z wadą zarośnięcia przełyku z przetoką.
Masa ur 2470g i 47cm. W chwili obecnej ma 10 m-cy waży 6800g i 68cm.
Podczas obserwacji na neuologii miała wysokie stężenie kwasu
mlekowego 39,56 i pięć dni później 30,55 (w trakcie przechodziła
zapalenie ucha). Z tego powodu oraz z powodu niskiej masy ciała i
opóźnionego rozwoju ruchowego została skierowana do CZD i tam kwas
mlekowy był już w normie, obserwacja w kierunku acydemii
mleczanowej - negatywna, równowaga kwasowo-zasadowa również. W
zeszłym tygodniu trafiliśmy do szpitala z rotawirusem, była
odwodniona, silna biegunka i wymioty. Przez cztery kolejne dni
gazometria wykazała kwasicę metabiliczną, pH-7,18; 7,28;7,27; 7,35.
pCO2-20,4 pO2-29 SO2-85. Z morfologii WBC-15,4 NEUT%- 78,3 NEUT -
12. Z jonogramu Na+ 146. Oto moje pytania:
1. Czym jest aminoacydogram i CDGS (czekamy na wyniki z CZD)?
2. Czy leukocyty mogą być wyższe przez rotawirus i przez to
leukocytoza?
3. Czy i kiedy powinniśmy powtórzyć gazometrię?
4. Czy kwasica metabiliczna mogła powstać przez odwodnienie i
wiążące z tym niedożywienie?
5 W jakim kierunku powinniśmy pójść ze stwierdzoną kwasicą
metaboliczną?
dziękuję z odpowiedź

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89694751,89694751,Kwasica_metaboliczna_leukocytoza.html


Temat: badanie moczu-wyniki-prosze o pomoc
badanie moczu-wyniki-prosze o pomoc
dzien dobry,

moja 6-miesięczna córcia zagoraczkowała, bez innych objawów (bez
kaszlu , kataru....) pobiegłam w nocy oddałam mocz do analizy. i
wyszło źle. 15-20 leukocytów w pw. ale bez bakterii. (dodam ze z
posiewu nic nie rośnie). nasępnego dnia znów zrobiłam badanie i
wyszło w normie.

za każdym razem dokładnie umyłam córcię i przemyłam rivanolem.

z drugiego posiewu tez nic nie rośnie. jak wystapiła goraczka córcia
była porządnie dopajana (wypiła chyba z 05 lira samej herbatki nie
licząc posiłków) czy z powodu dużej ilości wypitych płynów obraz
moczu mógł sie zmienić.

lekarz kazał podac zinnat- a nawet chciał nas przyjąć do szpitala z
pododu ZUM- widział oba wyniki ten zły (pierwszy) i ten dobry-
zrobiony po 12 godzinach od pierwszego.

Czy tak moze być z ymi wynikami? juz nic z tego nie rozumiem.

dzieki za odpowiedz

L.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,79115034,79115034,badanie_moczu_wyniki_prosze_o_pomoc.html


Temat: Proszę o interpetację wyników morfologii
Proszę o interpetację wyników morfologii
Córka ma 10,5 roku. Wyniki morfologii są następujące.
LEUKOCYTY - 5,8 tys/ul ( norma 4,5 – 14,5)
- Limfocyty – 50,9 % ( norma 25-50)
- Inne ( Eo, Bazo, Mono) – 10,9 % ( norma 3-12)
- Neutrofile - 38,22 % ( norma 45-65)
- Limfocyty – 3 tys/ul ( norma 1,2 – 8)
- Inne ( Eo, Bazo, Mono) – 0,6 tys/ul ( norma 0,2-2)
- Neutrofile - 2,2 tys/ul (norma 1,6 – 9)
ERYTROCYTY 4,64 mln /ul( norma 4,0 – 5,2)
HEMOGLOBINA 13,6 g/dl ( norma 11,0 – 16,0)
HEMATOKRYT 38,5 % ( norma 35-45)
- MCV – 83,02 fl ( norma 75-93)
- MCH – 29,3 pg ( norma 25-31)
- MCHC – 35,3 g/dl ( norma 32,0-36,0)
- RDW-CV – 12,7% ( norma 11,5 – 15,0)
PŁYTKI KRWI – 296 tys/ul ( norma 180 – 500)
- PDV 8,92 fl ( norma 9-17)
- MPV – 8,42 ( norma 8-13)
- P-LCR – 14,3 ( norma 13-43)

Morfologia była robiona bez wskazań leakrza, tak po prostu przy
okazji. Zaniepokoiły mnie lekko podwyższone limfocyty, obniżone
neurofile i obnizone PDV. Z czego może to wynikać?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83758204,83758204,Prosze_o_interpetacje_wynikow_morfologii.html


Temat: Jakie zrobić badania -nie chce jeść
Żelazo zlecasz osobno.
Na wynikach mojego syna 5 mies. mam normę dla żelaza 59 - 158 ug/dl

Hemoglobina (HGB):

1. noworodek: 20 g%
2. na przełomie 2-3 m-ca życia: 10 g%
3. 3-12 m-cy: 11,5-11,8 g%
4. po 12 m-cu: 13 g%

Erytrocyty (RBC):

1. noworodek: 5-6 mln/mm3
2. 2-6 m-cy: 3-4,5 mln/mm3
3. powyżej 6 m-cy: ok. 4mln/mm3

Hematokryt (HCT):

1. noworodek: 50-70%
2. niemowlęta: 30-40%
3. starsze dzieci: 35-45%

Leukocyty (WBC): (rozmaz)

granulocyty zasadochłonne (bazofile):

1. noworodek: 0-1
2. do 12 m-ca: 0-1
3. 2-6 rż: 0-1
4. 7-12 rż: 0-1

granulocyty kwasochłonne (eozynofile):

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 1-5
3. 2-6 rż: 1-5
4. 7-12 rż: 1-5

granulocyty obojętnochłonne (neutrofile):

1. noworodek: 50-85
2. do 12 m-ca: 30-50
3. 2-6 rż: 36-55
4. 7-12 rż: 40-60

limfocyty:

1. noworodek: 15-45
2. do 12 m-ca: 45-65
3. 2-6 rż: 40-60
4. 7-12 rż: 36-55

monocyty:

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 2-7
3. 2-6 rż: 2-7
4. 7-12 rż: 1-6

Płytki krwi (PLT)

150-400 tys/mm3


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75472253,75472253,Jakie_zrobic_badania_nie_chce_jesc.html


Temat: Mało płytek krwi
Witam Panią Doktor i Pana Doktora:-)
Już mam wyniki w ręku i piszę:
Morfologia z rozmazem manualnym
Erytrocyty-7,58 mln norma 3,8-5,8 H
leukocyty-12,5 tys ;3,5-10 H
hemoglobina-19,5; 11-16,5 H
hematokryt-54,2; 35-50 H
MCV 71,5; 80-97 L
MCH- 25,8; 26,5-33,5 L
MCHC- 36; 31,5-35 H
płytki krwi -63; 150-390 L
PDW- 16,2; 10-18
MPV- 10,4; 6,5-11
PCT- 0,065;0,1-0,5 L
RDW-CV- 11,1; 10-15
Podzielone- 9,9; 2,2-4,8 H
limfocyty- 2,2; 1,3-2,9
kwasochłonne- 0,0; 0,0- 0,2
zasadochłonne 0,0; 0,0-0,1
monocyty -0,4; 0,3-0,8
rozmaz manualny-
podzielone- 80; 43-65 H
kwasochłonne 0; 0,0-5,9
limfocyty- 17; 20-46 L
monocyty- 3; 0,0-12.
Bardzo proszę o interpretację i ew. plan leczenia.
Pozdrawiam serdecznie

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,45098274,45098274,Malo_plytek_krwi.html


Temat: wyniki badan krwi przed operacja!!!
Dotąd też byłam pewna, że zdrowy pies (jak i człowiek) ma określoną, w pewnym
przedziale, ilość leukocytów we krwi niezależnie od laboratorium, które to bada.
Ale te normy, aparaty-stare, nowe.....zamąciły mi w głowie. Kompletnie nie
rozumiem „mojego” laboratorium. Przecież przekroczenie normy sugeruje, że coś
jest w organizmie nie w porządku- podwyższone leukocyty to może być np. jakiś
stan zapalny.
Mój pies od dłuższego czasu ma leukocyty raz 12 innym razem 15. A ja cały czas
się martwię, że coś mu dolega, że to jakaś utajona choroba (on czuje się dobrze).
W takim razie zapytam-ile zdrowy pies powinien mieć we krwi leukocytów. Przy
okazji, gdzie mogę znaleźć jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi(morfologia,
biochemia) bo już straciłam zaufanie do „mojego” laboratorium i nie chce się
kierować ich normami.
Pozdrawiam i dziękuję.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,66157461,66157461,wyniki_badan_krwi_przed_operacja_.html


Temat: wyniki badan u goldena
wyniki badan u goldena
Bardzo prosze o interpretacje, psica ma problemy z ukladem pokarmowym, robi
sobie glodowki (nawet 3 dniowe), miewa czesto biegunki i ma bolesnosc
brzucha. Na razie zrobilam tylko badania krwi, dostala drontal i w przyszlym
tygodniu bede robic jej badania pod katem lamblii. Wiek mlodej - prawie 6
miesiecy.

erytrocyty 6.23 mln/mm3
hemoglobina 15.0 g/dl
hematokryt 43.3%
MCV 69
MCH 24.1 pg
MCHC 34.7 g/dl
leukocyty 12.3 tys/mm3 (za duzo?)
limfocyty 27%
monocyty 4%
kwasochlonne 4%
paleczki 0%
segmenty 55% (za malo?)
plytki krwi 89% (za malo?)
ALAT 39 U/L
AspAT 28 U/L
glukoza 98 mg/dl
sód 330 mg/dl
potas 18.9 mg/dl
wapn 10.9 mg/dl
amylaza 630
lipaza 27
cholesterol 319

z gory dziekuje dobrej duszyczce ktora zechce na to rzucic okiem:))))

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,66171183,66171183,wyniki_badan_u_goldena.html


Temat: wyniki krwi, pigulki - dalej brac ?/pilne
wyniki krwi, pigulki - dalej brac ?/pilne
Witam

Nie mam sie z kim skonsultowac, wiec moze Pani Doktor lub ktos inny mi
podpowie.
Przed braniem pigulek wynik Aptt wyszedl mi 37 - czyli troche wydluzony czas
krzepniecia i krwawienia. (norma: 22-35), wszystko inne OK, natomiast po paru
miesiacach brania pigulek wyniki mam takie: Chcialabym brac pigulki i z
jednej strony musze, wiec pytam czy z moimi wynikami to bezpieczne ? (jutro
mam zaczac nowe opakowanie)

BADANIA UKŁADU KRZEPNIECIA:
wsk protrobinowy 99% (norma: 80-120)
INR 1.02 (n: 0.8 - 1.3)
APTT 31.5 s (n: 22,0 - 35,0)

POZIOMY W SUROWICY:
SGOT 13.5 U/l (n:0.0 - 31.0)
SGPT 9.4 U/l (n:0.0 - 31.0)

MORFOLOGIA:
Leukocyty 4.97 K/ul (n:4.0-10.0)
Erytrocyty 4.50 M/ul (4.00-5.10)
Hemoglobina 13.5 g/dl (12.0-15.0)
Hematokryt 37.9 % (37 - 47)
MCV 84.0 fl (80-97)
MCH 30.0 pg (26-32)
MCHC 35,7 g/dl (31-37)
RDW 15% (0-14,5) ***

Plytki krwi 244 K/ul (150-440)
MPV 9,4 fl (7-11)

Dziekuje za odpowiedz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,12297303,12297303,wyniki_krwi_pigulki_dalej_brac_pilne.html